Chov Nishikigoi se rozvíjí v 18. Století v japonské Nigatě, kde se po několik staletí šlechtí a odchovávají různé variety barevných Koi kaprů. Nishikigoi se stává perlou japonských zahrad a symbolem štěstí, lásky, síly a statečnosti. Z Japonska se v 1. polovině 19. století vyvážejí do Evropy a dnes prakticky do celého světa. V Evropě i Spojených státech si Koi kapři získávají čím dál větší oblibu u chovatelů a majitelů okrasných zahrad s jezírky a to nejen pro pestrost svých barev ale i pro jejich povahové vlastnosti.
Jak poznám, že je ryba zdravá? Důležité je se dobře dívat!
To jsou základní faktory, které jste schopni sami vypozorovat při nákupu nových Koi.
Pravidlo pravděpodobnosti nákupu zdravých ryb stoupá s délkou prodělané karantény.
V žádném případě nedoporučuji jezírkové ryby umísťovat do jezírka ihned po výlovu z rybníka nebo cizího jezírka, případně čerstvě dovezené Koi ze zahraničí. Zde je velmi vysoká pravděpodobnost, že si krom levně zakoupeného miláčka, bez prodělané karantény, zanesete do svého jezírka také parazity nebo bakteriální onemocnění.
V konečném důsledku Vás samotná léčba nebo karanténa jezírka vyjde několikanásobně dráž než samotná ryba. Pak je již každá rada drahá…
Pokud jsou splněny tyto podmínky, je daleko větší prevděpodobnost úspěšného zařazení Koi do nového prostředí. Koi kapr si velice rychle zvykne na nové prostředí v zahradním jezírku nebo rybníčku. Chov bývá většinou bezproblémový, pokud majitel zajistí vhodné podmínky. Mezi tyto podmínky patří hlavně kvalitní zahradní jezírko, filtrační zařízení nebo průtok kvalitní vody a plnohodnotná potrava. Pro venkovní přezimování bez větších problémů je nutná dostatečná hloubka jezírka
Japonské Koi kapry nerozmnožuji, ale odchovávám a selektuji podle jejich kvality, variety apod. A to z velmi prostého důvodu – existuje jen malé množství profesionálních chovatelů s kvalitním genetickým materiálem. Jedná se převážně o japonské chovatele a je jen několik chovatelů v Evropě, kteří dokážou z geneticky kvalitních matečních jedinců různých variet vytřídit a rozpoznat v různých fází růstu malé procento kvalitních Koi kaprů. Z nich pak mohou vyrůst perly Vašich jezírek a dělat radost majitelům okrasných zahrad, vzhledem k jejich dlouhověkosti, i po několik desetiletí. Způsob rozmnožování a kombinací různých variet včetně rozpoznání kvalitních Koi u malých jedinců se u japonských chovatelů dědí z generace na generaci. Tito chovatelé své tajemství, jak vyšlechtit tak nádherné variety a barevné kombinace, rozhodně neprozradí. Samozřejmě japonské Koi kapry lze snadno vytřít jako každou kaprovitou rybu. K tomu ale musíte mít kvalitní genetické jedince, zázemí, požadovanou kvalitu vody, vyvážené krmení. V neposlední řadě je potřeba umět správně zkombinovat variety, uměle vytřít mateční ryby a vytřídit plůdek z několika desítek tisíc kusů do malého procenta potencionálních Koi. Jinak nemůžete nikdy docílit kvalitních výsledků. Pouze směs neidentifikovatelných jedinců bez výrazného zbarvení, pestrosti, ohraničení, znaků a hodnoty. Cena matečních japonských Koi kaprů pořízených od renomovaných japonských chovatelů se pohybuje řádově ve statisících korun.
Abych se mohl cenově a kvalitou nabízených Koi kaprů přiblížit většině příznivců zahradních jezírek, odchovávám menší jednoleté – tříděné Koi kapry produkované významným evropským chovatelem, který jako jeden z mála v Evropě spolupracuje se světovými chovateli v Japonsku. Koi kapři jsou vyšlechtěni z geneticky velmi kvalitních japonských Koi kaprů. Mnoho odchovaných Koi kaprů je k nerozeznání od dovozových ryb z Japonska a některé variety dosahují stejné i lepší kvality. Další výhodou je jejich aklimatizace. Zejména v průběhu jarních měsíců bývá vysazení do zahradních jezírek příznivější. Je však potřeba dodržet základní podmínky pro chov jezírkových ryb. Z vlastní zkušenosti mohu uvést velmi kvalitní variety vyprodukovaných japonských Koi (např. Shusui, Utsuri, Kujaku, Kin Matsuba, Ogon, Showa, Chagoi, Hi Utsuri, Goshiki, Kumonryu, Kikusui, Asagi Karasigoi apod.)